Telefoonnummers praktijk:
J. de Boer: 058 - 256 13 37
T. Hoekstra: 058 - 256 28 62
J.W. Wijnstra: 058 - 256 12 91

Onze praktijk is iedere werkdag geopend tussen 8.00 - 17.00 uur.

Dokterswacht is er voor spoedeisende huisartsenzorg in de avond, nacht, het weekend en op feestdagen. Op www.dokterswacht.nl ziet u hoe u geholpen kunt worden. Ook vindt u daar het nieuwe telefoonnummer (zonder extra belkosten) van Dokterswacht.

Is er geen sprake van spoed, dan kunt u wachten totdat onze praktijk weer geopend is om een afspraak te maken. Bij twijfel kunt u eerst kijken op www.thuisarts.nl voor betrouwbare adviezen.

Een levensbedreigende situatie? Bel 112.


Telefonische bereikbaarheid
Voor spoedgevallen zijn wij bereikbaar tussen 8.00 - 17.00 uur (ma. t/m vr.).

Belt u de praktijk voor het maken van een afspraak? Doe dit bij voorkeur tussen 8.00 - 10.00 uur, er is op dat moment extra bezetting aan de telefoon, zodat er een korte wachttijd is.

Belt u de praktijk tussen 12.30 - 13.30 uur? De assistentes hebben lunchpauze en zijn zowel in de apotheek als bij de telefoon minder goed bezet dan u van ons wenst. Belt u bij voorkeur na 13.30 uur.

Belt u de praktijk tussen 16.00 - 17.00 uur? Graag alleen voor dringende zaken die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.


Moet ik naar de dokter?

Bepaal binnen 1 minuut of u naar de dokter moet via: www.moetiknaardedokter.nl

Moet ik naar de dokter? kan op basis van uw leeftijd, geslacht en symptomen bepalen of en zo ja, wanneer u naar de dokter moet. Makkelijk, veilig en snel. De vragen en adviezen van Moet ik naar de dokter? zijn gebaseerd op de geldende medische standaarden en protocollen.

Huisartsenmaatschap Trynwalden
Frisiastate 1 9062 GX Oentsjerk

Griepvaccinaties

WAT IS GRIEP (INFLUENZA)?

Wat mensen “griep” noemen, is vaak geen influenza (Griepvirus). Mensen denken bij een ernstige verkoudheid al snel aan griep. Griep gaat vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM DE GRIEPPRIK TE HALEN?

De griepprik voorkomt vooral ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de griep, zoals longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes. Ongeveer 53% van alle sterfgevallen en 48% van de ziekenhuisopnames vanwege de griep worden met de griepprik voorkomen. Vooral mensen van 65 jaar en ouder die ook een medische indicatie hebben, lopen het meeste risico op ernstige complicaties.

KAN JE MET EEN GRIEPPRIK TOCH NOG DE GRIEP KRIJGEN?

De griepprik beschermt niet 100% tegen de griep, maar het verloop is vaak minder ernstig en de kans op complicaties is veel kleiner. De griepprik werkt overigens pas na twee weken.

HEEFT DE GRIEPPRIK OOK BIJWERKINGEN?

De meest voorkomende bijwerking is pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar geprikt is. U kunt van de griepprik geen griep krijgen! Een heel enkele keer voelt iemand zich even niet lekker. Hoofdpijn of koorts komen zelden voor.

WANNEER MAG U DE GRIEPPRIK NIET KRIJGEN?

Bij een acute ziekte met koorts moet u wachten met de griepprik tot de koorts gezakt is. Ook tijdens een herstelfase na een ernstige ziekte moet u wachten tot u volledig hersteld bent. Mensen met een bestaande allergie voor kippeneiwit mogen de griepprik niet krijgen.

VOOR WIE IS DE GRIEPPRIK BEDOELD?

De griepprik wordt vergoed voor de volgende risicogroepen:
• mensen van 60 jaar en ouder,
• mensen met een hart- of vaatziekte,
• mensen met een longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD),
• mensen met diabetes mellitus,
• mensen met een nierziekte,
• mensen met verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling.
Mensen die niet bij een van deze risicogroepen horen en toch de griepprik willen, kunnen voor 25 euro gevaccineerd worden.

Meer informatie over de griep(prik) vindt u op de site van het RIVM op www.rivm.nl/griepprik