Urineweginfectie – Huisartsenmaatschap Trynwalden – Oentsjerk
Telefoonnummers praktijk:
J. de Boer: 058 - 256 13 37
T. Hoekstra: 058 - 256 28 62
J.W. Wijnstra: 058 - 256 12 91

Onze praktijk is iedere werkdag geopend tussen 8.00 - 17.00 uur.

Dokterswacht is er voor spoedeisende huisartsenzorg in de avond, nacht, het weekend en op feestdagen. Op www.dokterswacht.nl ziet u hoe u geholpen kunt worden. Ook vindt u daar het nieuwe telefoonnummer (zonder extra belkosten) van Dokterswacht.

Is er geen sprake van spoed, dan kunt u wachten totdat onze praktijk weer geopend is om een afspraak te maken. Bij twijfel kunt u eerst kijken op www.thuisarts.nl voor betrouwbare adviezen.

Een levensbedreigende situatie? Bel 112.


 

Betreft: mogelijk langere wachttijd in apotheek

Per 3 juni 2024 werken wij in de apotheek volledig papierloos. Dit betekent géén papieren receptbriefjes meer in de apotheek.

Deze wijziging in het apotheeksysteem kan tijdelijk een langere wachttijd in de apotheek veroorzaken.

Bestel uw medicatie op tijd (minstens 2 weken voordat uw medicatie op is).

Wij vragen uw begrip en geduld in deze situatie. De assistentes werken hard om uw medicatie klaar te maken.


Klanttevredenheidsonderzoek

Er is in april 2024 een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd (dit wordt iedere 3 jaar gedaan) in samenwerking met Feeddex. Vergeleken met het onderzoek in 2021 wordt er nu in 2024 bij alle pijlers hoger gescoord. In totaal heeft de praktijk 3628 vragenlijsten verzonden en 973 (26,9%) zijn voltooid.

Het rapportcijfer:

- Uw huisartspraktijk 7,0  (in 2021 was het cijfer 6,9)
- Uw huisarts 7,9  (in 2021 was het cijfer 7,7)
- Uw apotheek: 6,2  (in 2021 was het cijfer 6,1)
- Cijfer apotheekhoudende huisartsenpraktijk: 7,8 (in 2021 was het cijfer 7,6)


Patiënten portaal

Wij werken met een nieuw patiëntenportaal (genaamd Pharmeon) voor uw herhaalmedicatie, online inzage in uw dossier, e-consulten (beveiligd berichten sturen naar uw arts) en het online plannen van afspraken.

Indien u hier gebruik van wilt maken kunt u een nieuw account aanmaken. U maakt gemakkelijk een account aan via de knop rechtsboven met patiëntenomgeving of via de patiënten omgeving op onze website www.trynwalden.uwzorgonline.nl.


Moet ik naar de dokter?

Bepaal binnen 1 minuut of u naar de dokter moet via: www.moetiknaardedokter.nl

Moet ik naar de dokter? kan op basis van uw leeftijd, geslacht en symptomen bepalen of en zo ja, wanneer u naar de dokter moet. Makkelijk, veilig en snel. De vragen en adviezen van Moet ik naar de dokter? zijn gebaseerd op de geldende medische standaarden en protocollen.

Huisartsenmaatschap Trynwalden
Frisiastate 1 9062 GX Oentsjerk

Urineweginfectie

Denkt u dat u een blaasontsteking hebt? U mag de (ochtend)urine vóór 10.00 uur inleveren op de praktijk. Op de praktijk vult u het urineformulier in. (Urinepotjes zijn verkrijgbaar op de praktijk)

WAT IS BLAASONTSTEKING?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen.

HOE ONTSTAAT HET?

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt.

HOE WORDT EEN BLAASONTSTEKING AANGETOOND?

Een urineonderzoek op de praktijk is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. Van de urine kan ook een kweek gemaakt worden in het laboratorium. De kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt.

OPVANGEN EN BEWAREN VAN DE URINE.

Opvangen urine:

  • het beste is de ochtendurine op te vangen
  • eerst de schaamstreek goed met water wassen
  • Gewassen plas, = het middelste deel van de urine opvangen.( Dus eerst beetje uitplassen, dan middelste deel van de plas opvangen, rest uitplassen).
  • het potje voorzien van naam, adres en geboortedatum

Vang de urine op in een schoon potje (verkrijgbaar op de praktijk). Breng de urine binnen twee uur naar de praktijk. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen, maar breng het altijd binnen een dag.

WAT KUNT U AAN EEN BLAASONTSTEKING DOEN?

Een lichte urineweginfectie komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Zorg dat u veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit en plas de blaas helemaal leeg. Voor vrouwen wordt aangeraden direct na het vrijen te plassen. Het innemen van cranberryproducten kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

HOE GAAT HET VERDER?

Meestal zijn de klachten enkele dagen na starten met de antibiotica verdwenen. Neem contact op als u koorts krijgt of ziek wordt of als de klachten blijven. Neem dan weer urine mee. Als de bacteriën te weinig op de kuur hebben gereageerd, krijgt u een ander antibioticum.